De mensen achter Indekerngezond


Danielle Langendijk

Samen bouwen aan iets moois, daar word ik blij van!

Mijn naam is Daniëlle Langendijk en woon samen met mijn partner in
Leidsche Rijn. Ik breng mensen graag in beweging, letterlijk en figuurlijk. In het
Maximapark wandel ik als natuurcoach en help mensen met hun vraag of wens. Heel
mooi om te zien hoe mensen in de natuur dichter bij zichzelf komen en echt stappen
zetten.

Wat inspireert mij?

Vorig jaar maakte ik een indrukwekkende spirituele reis naar Peru & Bolivia. In Peru gaat
het verhaal dat als er een Regenboog aan de hemel staat, iedereen naar buiten komt.
Ouderen en zieken worden naar buiten gebracht. Zij zien de Regenboog als teken van
voorspoed en gezondheid. Een prachtig verhaal. Steeds als ik nu een Regenboog zie, sta
ik even stil, en moet ik aan dit verhaal denken.

Hoe kwam ik bij Indekerngezond terecht?

De reis naar Peru & Bolivia was het sluitstuk of liever gezegd een nieuw begin na een
periode van rust en bezinning. Eerder had ik mijn baan opgezegd en was ik gestopt met
mijn bedrijf. Ik vond mijn werk leuk, maar zocht naar meer zinvol werk. Ik ging op
ontdekkingstocht. Naar buiten: wandelen. Zo heb ik ervaren hoe krachtig de natuur is.
De natuur leverde me nieuwe ideeën, gaf me energie en liet me dingen vanuit een ander
perspectief zien. Dat wilde ik ook anderen laten ervaren.
Tijdens mijn ontdekkingstocht kwam ik de elementen uit het spinnenweb “mijn positieve
gezondheid” tegen (zoals meedoen, zingeving). Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is
om lekker in je vel te zitten en wat je daar zelf aan kunt doen. En … dat als je aan één
van de elementen werkt, de anderen meebewegen, hoe mooi is dat!
Na de reis kwam Indekerngezond op mijn pad. Een en al herkenning. Met veel plezier
organiseerde ik samen met anderen de opening van Indekerngezond. Ook dit jaar ben ik weer actief voor
Indekerngezond. Daar kan ik de dingen doen die ik leuk vind: verbinden, organiseren en
inspireren. Samen bouwen aan iets moois, daar word ik blij van.

Waar kun je me tegen komen?

Bij de workshops Positieve Gezondheid die ik geef, als lid van het kernteam en als
initiatiefnemer van de workshop “Ontspannen het nieuwe jaar in” (natuurcoaching).

Leuk je dit jaar te ontmoeten bij Indekerngezond!

Janine van der Duin (Projectleider)

 

Janine van der Duin is de projectleider van Indekerngezond. Als projectleider gaat ze in gesprek met mensen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. “Ik luister welke ideeën er leven in de wijk. Samen met de buurbewoners en het kernteam wil ik de wijk een stukje positief gezonder maken.” In dit portretinterview deelt ze haar ambities voor Indekerngezond.

Bij Positieve Gezondheid staat een betekenisvol leven centraal. Dit wordt op zes niveaus gemeten, namelijk:

 • optimale lichaamsfuncties
 • mentaal welbevinden
 • zinvol leven
 • kwaliteit van leven
 • meedoen in de maatschappij
 • optimaal functioneren in het dagelijks leven

Janine gebruikt een meetinstrument (het spinnenweb) om haar eigen gezondheid te meten. “Ik vul elke drie maanden een spinnenweb in. Hierdoor krijg ik inzicht in hoe ik zelf invloed uitoefen op mijn gezondheid van dat moment.” Ze vulde het spinnenweb in tijdens een drukke week en besloot daarna een lange wandeling bij Haarzuilens te maken om te ontspannen. Ze gebruikte de tool ook toen ze met haar pols in een spalk zat. “Elke keer kwam er iets heel anders uit.”

Omdenken

“Positieve gezondheid brengt mij op andere gedachten en roept vragen op als: hoe kan ik de regie houden? Waar word ik blij van? Wat geeft mij energie?” Janine heeft veel baat bij het spinnenweb; het geeft haar creatieve inzichten op momenten dat het goed gaat, maar ook als het iets minder in balans voelt. Nieuwsgierig? Maak hier de test.

“Positiviteit werkt aanstekelijk en is goed voor je eigen gezondheid en die van de ander.”

Indekerngezond is een nieuw en uniek project. Het is het eerste project in Nederland waarbij bewoners samen werken aan positieve gezondheid in de wijk. “Ik hoop dat dit project inwoners stimuleert om zich vrij voelen om hun idealen na te leven. Dus los van inmenging van instanties.”

Knipoog naar de toekomst

Janine hoopt dat dat iedereen binnenkort weet wat de meerwaarde is van positieve gezondheid. “Wat zou het mooi zijn als we met alle inwoners in de wijk werken aan onze eigen vitaliteit en tegelijkertijd betekenisvolle contacten opdoen. Ga met elkaar in gesprek of start bijvoorbeeld een sportieve activiteit. Het geeft je een andere kijk op gezondheid en je zult merken dat je elkaar nodig hebt.”

Doe mee!

Heb je ideeën of wil je zelf iets betekenen? Neem dan contact op met Janine van der Duin via info@indekerngezond.nl of bel 06-53123320.


Marco Redeman

Marco Redeman is een verbinder, gericht op nieuwe coalities en op besluitvorming. Bij het kernteam van Indekerngezond gebruikt hij deze kennis, maar ook zijn ervaring uit het verleden als strateeg en procesmanager bij gemeenten Utrecht en Rotterdam komt goed van pas. “Ik vertaal de snel veranderende wereld naar praktische verbeteringen en nieuwe kansen.” In dit portretinterview deelt hij zijn ambities voor Indekerngezond.

“Dankzij mijn betrokkenheid bij diverse initiatieven kan ik goed meedenken met nieuwe initiatieven in de wijk. Het triggert mij om verbindingen te leggen. Ik stel mezelf daarbij bijvoorbeeld de vraag: ‘Welke rol spelen wij binnen het winkelcentrum?’ ”

Marco is aangesloten binnen het kernteam van Indekerngezond (IDKG). Hij benadrukt dat het hem veel energie oplevert. “Durven nadenken over het leven en weten wanneer je je goed voelt en wanneer niet. Dat geeft mij zoveel voldoening. Het gevoel dat ik zelf aan het roer sta en mag bepalen hoe ik mezelf beter ga voelen. Wat is er mooier dan dat? Ik leer om over mijn eigen grenzen ‘heen te kijken’ en daar groei ik van.” Nieuwsgierig? Maak hier de test.

Wat is jouw rol in het kernteam van indekerngezond? En waarom?

“Het verspreiden van informatie onder mensen die er ook daadwerkelijk mee aan de slag kunnen, dat is waar ik het allemaal voor doe.” Marco is een creatief denker, in het bezit van een groot netwerk en is voorzitter van de Gezonde Wijk Alliantie; een samenwerkingsverband van 15 organisaties in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. “Ik wil mijn ervaring inzetten om van Indekerngezond een broedplaats van ideeën te maken. Ik stel mezelf altijd de vraag: zit daar energie? Zo ja, dan ga ik er voor. Zo niet? Wat kunnen we dan doen om dit op gang te helpen.”

Toekomstplannen Indekerngezond

“Waarom een stip op de horizon zetten als je de horizon nog voor je hebt?’ Deze uitspraak komt voort uit mijn geloof dat het elkaar vinden en meebewegen met de wind veel kan brengen. Ik zie het nut in van ‘de doelloosheid’ van het leven.” Marco neemt het leven zoals het komt. Indekerngezond kan volgens hem wel net dat beetje extra geven aan mensen in de wijk, namelijk:

 • Inspiratie
 • Positiviteit: als iedereen beter in zijn vel zit, straalt dit door naar anderen in de wijk
 • Verbondenheid

Doe mee!

Heb je ideeën of wil je zelf iets betekenen in de wijk LR? Neem dan contact op met Marco Redeman via marco.redeman@gmail.com of bel 06-20634023.


Sandra IJpma

Maak kennis met de 2e Projectleider Indekerngezond

 • Naam: Sandra IJpma
 • Leeftijd: 43 jaar
 • Woonplaats: De Meern (Balije)
 • Competentie: omdenken en doelgericht
 • Rol: moeder van 3 kinderen | projectleider van Indekerngezond.nl
 • Mail: info@indekerngezond.nl
 • Motto: If you can dream it, you can live it!

Wat moet je weten over Sandra?

Sandra is opgegroeid op een boerderij in Dedemsvaart. Ze is 22 jaar werkzaam geweest in het Speciaal Onderwijs bij de Ambulante Dienst van Kentalis en Auris in Utrecht. Daar begon ze als leerkracht en later als ambulant begeleider van kinderen met een taalstoornis. En ook werkte ze de afgelopen vijf jaren als coach en trainer voor leerkrachten.

Wie is je grootste voorbeeld en waarom?

‘Mensen die hun droom achterna gaan en een gepassioneerd leven leiden, waardeer ik enorm. Mensen die ergens vol voor gaan… Dat vind ik mooi! Mensen die ondanks alles en in alle omstandigheden toch doorgaan in het leven en voor anderen van betekenis zijn. Daar geniet ik van. Een voorbeeld: Ik heb contact met een Syrisch gezin in Leidsche Rijn. De man van dit gezin heeft veel risico’s genomen vanwege de oorlog. Hij is twee jaar geleden als bootvluchteling gevlucht via Griekenland naar Nederland. Zijn gezin is overgekomen naar Nederland en dat maakt hem enorm gelukkig. Zulke mensen zijn een groot voorbeeld voor mij. Ondanks alle omstandigheden toch doorgaan en iets moois bereiken.’

Top 5 leukste plekken in Leidsche Rijn?

 1. Castellum: interessant voor zowel gezin als vriendinnen om een goed gesprek te voeren of een activiteit te ondernemen
 2. IJssalon Zomers in de Meern: aanrader om na het eten nog een lekker ijsje te halen en de smaak van de week uit te proberen
 3. Maximapark: Het Lint is een prima plek als je wilt hardlopen of fietsen (bij Anafora drink ik een cappuccino met een vriendin)
 4. Haarrijnse Plas: bij mooi weer lekker picknicken of een duik nemen in de plas
 5. De Fakkel (Langerak, bij de rode zaal van de school de Boomgaard): op zondag kun je in deze kerk luisteren naar inspirerende muziek, een preek en fijne mensen ontmoeten

Bert Perabo

Wie ben je?

Bert Perabo. Ik hang de pensionado uit en besteed veel tijd besteed aan Indekerngezond. Ik woon samen met mijn partner Mirjam Kuster in Vleuterweide.

Wie is je grote voorbeeld en waarom?

In mijn leven heb ik verschillende inspiratoren gekend, die na een poosje weer plaats maakten voor anderen. Op dit moment ben ik zeer onder de indruk van Bentinho Massaro. Dit is een jonge Guru (30 jaar) die een helderheid heeft die mij erg aanspreekt en die daarmee een (levens)visie neerzet waar ik mee verder kan. Ik heb verschillende spirituele stromingen bestudeerd en gepraktiseerd en ik was op een punt gekomen waarop ik niet verder kon. Niet dat ik bereikt had waarnaar ik op zoek was, maar mijn ontwikkeling stagneerde. Bentinho Massaro komt met een benadering en een visie op het leven waar ik heel blij van word. Het geeft mij weer tools om verder te gaan. Heel fijn, heel uitdagend.

Wat is voor jou het belangrijkste in je leven?

Daar hoef ik niet lang over na te denken. Vanuit spiritualiteit geef ik mijn leven, mijn relatie, vriendschappen en mijn bezigheden vorm. In mijn optiek bestaat er eigenlijk geen onderscheid tussen wereldlijk en spiritueel, omdat alles spiritualiteit is. Sommigen denken dat wij lichaam/mind zijn met een ziel of spirit. Ik benader het andersom. Wij zijn spirit met een lichaam/mind. Als alles spirit is, hoeft er ook geen onderscheid meer gemaakt te worden tussen wat spiritueel is en wat niet.

Wat zijn jouw taken binnen het kernteam?

In de periode vóór de aanstelling van Sandra IJpma als 2e projectleider in augustus 2018, zag ik mezelf als de rechterhand van Janine. Het uitzoeken hoe het beste vorm gegeven kon worden aan dat wat we voor ogen hadden. Hier vloeiden weer klussen uit voort. Nu, zo richting opening, komt het ondanks de hectiek voor mij in een rustiger vaarwater. Er komen steeds meer mensen die dingen oppakken. Nu vind ik het leuk om nieuwe initiatieven te helpen tot stand te komen.

Tot slot werk ik graag mee om vanuit het kernteam Indekerngezond toekomstbestendig te maken. IDKG is tenslotte een buurtproject dus als betrokken buurtbewoner wil ik graag samen met de projectleiders zoeken naar mogelijkheden om het project succesvol en financieel krachtig te maken.

Is er een verband tussen dit werk en je idealen?

Zeker. Hoewel ik geen betaald werk meer doe, heb ik een achtergrond in de gezondheidszorg. Startend vanuit fysiotherapie, haptonomie had ik later een praktijk voor Zijnsoriëntatie, waarin ik mensen begeleidde met levens- en zingevingsvragen. Ook had gezonde (en biologische) voeding mijn aandacht. De rode draad bleef dat ik zicht wilde krijgen op hoe gezondheid en genezing zich werkelijk ontvouwt en wat onze eigen rol daarin is en kan zijn. Dit onder het motto “Gezondheid in eigen hand”. Positieve Gezondheid – de belangrijke peiler van Indekerngezond – komt heel dicht bij mijn wens om zelf sturing te kunnen geven. Zelf de regie voeren, als het gaat om kwaliteit van leven, om gezondheid, om zingeving, is volgens mij de eerste stap als je zelf genezing wilt vormgeven of realiseren.

Mijn top 5  leukste plekken in Leidsche Rijn en omgeving

 • Het Wielreveld, een heerlijke uitvalmogelijkheid vanuit de vinex de natuur in.
 • Máximapark, met zijn mogelijkheden om te wandelen, fietsen, skaten en te ontmoeten.
 • Alendorperweg, zo’n mooi ouder meanderend weggetje midden in Leidsche Rijn en het Máximapark.
 • Wandelpad achter Vleuterweide, leuk vormgegeven stukje natuur aan de grens van de vinexwijk. Heerlijk om even een blokje om te gaan.
 • Castellum Hoge woerd, een fijne plek voor theater om uit eten te gaan, mensen te ontmoeten en iets te drinken.

__________________________________________________________

 

Indekerngezond

Adres

Kopenhagenstraat 41
3541 CE Utrecht – Leidsche Rijn Centrum

Kijk hier hoe je ons kunt bereiken

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9:30 – 17:00 uur
Bij initiatieven ‘s avonds en/of in het weekend ook geopend

Meer…

Contactpersonen

Projectleiders
Janine van der Duin
M: 06-53123320
Sandra IJpma
M: 06-12349277